6/9
  • Pages

Het reguliere werk

Ook in 2022 werkte GHOR Twente naast de langdurige crisissen waar zij bij betrokken was aan uiteenlopende onderwerpen.

Naast alle tijd en aandacht die de medewerkers van het GHOR bureau in 2022 aan Corona, de opvang van Oekraïense vluchtelingen en de crisisnoodopvang hebben besteed, gingen ook de reguliere taken gewoon door. Denk aan het ontwikkelen van vakbekwaamheid, bijdragen aan jaarplannen, de Omgevingswet, kwaliteit, maar ook ondersteuning bij incidenten zoals de instorting van een woning in Oldenzaal en het ongeval met een huifkar in Losser. Hieronder vertellen de collega's in het kort wat er naast de langdurige crisissen het afgelopen jaar nog meer gebeurde.

RISICOBEHEERSING

Evenementenadvisering

Evenementenadvisering

Tijdens de coronacrisis is er een periode geweest waarbij evenementen niet of alleen onder bepaalde voorwaarden plaats mochten vinden.

Begin 2022 zijn we met COVID-19 in ons achterhoofd begonnen met de voorbereidingen op een nieuw evenementenseizoen. Tijdens de overleggen met organisatoren is er kort aandacht geschonken aan COVID-19, maar hebben we ons zoveel mogelijk op een ‘regulier’ evenement voorbereid.

Na de eerste maanden van 2022 bleek dat evenementen zonder aanvullende voorwaarden plaats konden gaan vinden. Hierdoor zijn de evenementenorganisatoren begonnen met het organiseren van de evenementen.

Afgelopen evenementenseizoen heeft GHOR Twente daardoor geadviseerd op 40 grote (C- evenementen), en tientallen kleinere (A/B) evenementen.

Afstemming (keten)partners

In 2022 hebben meerdere afstemmingsoverleggen plaatsgevonden met de witte ketenpartners. Zo zijn er onder andere gesprekken gevoerd met de ziekenhuizen en huisartsenposten over de impact van evenementen op de organisatie en de wijze van vertegenwoordiging door de GHOR in het evenementenproces. Dit met het doel om de witte keten zo goed mogelijk te vertegenwoordigen in het evenementenproces en eventuele impact van een evenement op de zorg mee te wegen in het advies.

Daarnaast hebben met een aantal evenementenzorgorganisaties die op de grote evenementen in Twente ingezet worden om tafel gezeten om met hen te praten over welke trends zij op evenementen zien, ontwikkelingen/actualiteiten omtrent evenementen en hoe de Veldnorm Evenementenzorg geïmplementeerd moet te worden.

Naast evenementenzorgorganisaties hebben er ook een aantal extra overlegmomenten plaatsgevonden met organisatoren van grote evenementen. Tijdens deze extra overlegmomenten is aandacht geschonken aan de geneeskundige aspecten op de evenementen.

Veldnorm Evenementenzorg

Vanaf 1 januari 2022 is de Veldnorm Evenementenzorg van kracht. De inwerkingtreding van de Veldnorm heeft een aantal ontwikkelingen tot stand gebracht. Zo is het evenementen adviesformat van GHOR Twente mede aan de hand van de Veldnorm Evenementenzorg doorontwikkeld. Naast nieuwe termen en voorwaarden is het voor de ontvanger inzichtelijk op welke risico’s het advies gericht is. Bij multi-overleggen voor grote evenementen in Twente heeft GHOR Twente aangeboden een apart geneeskundig overleg te organiseren waarbij nadere uitleg over de Veldnorm Evenementenzorg gegeven kan worden. Hier is door een groot aantal organisatoren gebruik van gemaakt. Tot slot is er voor vergunningverleners van gemeenten een themasessie 'Veldnorm Evenementenzorg' georganiseerd waarbij GHOR Twente een presentatie heeft gegeven over de Veldnorm, wat er is veranderd en hoe vergunningverleners met de Veldnorm kunnen werken.

OvD-G en evenementen

In 2022 hebben we de werkwijze 'Evenementenscan OvD-G' geïmplementeerd. Hierbij scant de dienstdoende OvD-G of er in een bepaalde periode (kleinere) evenementen zijn die invloed kunnen hebben op de bereikbaarheid van de ambulancedienst. Denk hierbij aan evenementen waarbij sprake is van een parcours/route of meerdere evenementen op hetzelfde moment in hetzelfde gebied. Mocht dit het geval zijn, dan wordt de ambulancedienst ingelicht over deze evenementen. Hierop kan de ambulancedienst zelf de keuze maken of eventuele opschaling noodzakelijk is.

Daarnaast zijn er op vier evenementen een vrijgemaakt OvD-G ingezet, te weten: Enschede Marathon, Triathlon Holten, Hellendoorn Rally en de Twente Rally.

Rondje langs de velden

Begin 2022 en eind 2022 heeft er een ronde langs de vergunningverleners plaatsgevonden. Jaarlijks gaan wij als GHOR Twente in gesprek met de vergunningverleners over de evenementenadvisering en onze samenwerking. In deze ronde is de rol van GHOR Twente in het evenementenproces toegelicht, is er uitleg gegeven over de Veldnorm Evenementenzorg en is er gelegenheid om vragen te stellen of wensen aan te geven.

Actualisatie evenementenfolders

Om evenementorganisatoren te helpen bij het opstellen van een veiligheidsplan, hebben GHOR Twente en GGD Twente samen informatiefolders gemaakt over de verschillende geneeskundige risico’s en bijbehorende maatregelen. Deze folders zijn eind 2022 geactualiseerd en te vinden op de website van GHOR Twente.

Er is nu ook een overzichtelijke visual waarin de folders over de verschillende thema's in een aanklikbare afbeelding zijn verwerkt.

Ga hier naar de evenementenfolders
Ga hier naar de visual

RISICOBEHEERSING

Externe veiligheid

Advisering externe veiligheid

In 2022 is GHOR Twente betrokken geweest bij een tiental adviezen over externe veiligheid. Deze adviezen zijn in samenwerking met brandweer Twente gegeven op initiatieven door heel Twente. GHOR Twente kijkt in de adviezen voornamelijk naar de zelfredzaamheid van inwoners.

GHOR Twente is vertegenwoordigd in de vakgroep Risicobeheersing. Het doel van de Vakgroep Risicobeheersing is de veiligheid van Twente te vergroten door veiligheidskansen te benutten en (potentiële) risico’s in Twente te signaleren, te monitoren en hierop waar mogelijk te acteren.

Daarnaast is GHOR Twente vertegenwoordigt in diverse (multi) overlegstructuren om als Veiligheidsregio goed voorbereid te zijn op de komst van de omgevingswet.

Opleiden, trainen en oefenen

Eindelijk weer fysiek oefenen

Door de COVID-maatregelen hebben we de eerste drie maanden van 2022 alleen in kleine groepjes de eigen crisisfunctionarissen kunnen laten oefenen met diverse scenario’s.

Gelukkig mochten we vanaf april 2022 weer onze reguliere activiteiten op het gebied van Opleiden, Trainen en Oefenen (OTO) uitvoeren. Verspreid over de rest van het jaar hebben we dan ook systeemoefeningen, OTO-dagen, CoPi-dagen en diverse trainingen georganiseerd.

Systeemoefening ZGT Almelo

Gelukkig hebben GHOR en zorgpartners elkaar na de coronacrisis weer gevonden op OTO-gebied in 2022. Zo was het ZGT in Almelo het middelpunt van de systeemoefening in juni van dit jaar.

Met een scenario waarin er een explosieve dreiging was op het ZGT-terrein, hebben we zowel de crisisorganisatie van Veiligheidsregio Twente, de crisisorganisatie van het ZGT als de onderlinge samenwerking kunnen beoefenen.

Een waardevolle ervaring waarbij de leerpunten zijn meegenomen en opgepakt.

“Door de voorbereiding van de GHOR op rampen en crises liep met name de samenwerking met de hulpdiensten erg soepel en waren de wederzijdse verwachtingen duidelijk. Dit had een positieve invloed op de afhandeling van dit incident”

Dit mooie compliment kregen wij van een grote Twentse zorgorganisatie die werd getroffen door brand in hun zorginstelling. De trainingen bij de zorginstellingen werpen dus hun vruchten af!

Kitty Leibbrand, vakspecialist Opleiden, Trainen en Oefenen bij GHOR Twente

Ketenoefening 'digitale ontwrichting'

Ook hebben we samen met onze zorgpartners geoefend tijdens de ketenoefening ‘digitale ontwrichting’ die begin oktober heeft plaatsgevonden.

Cyberincidenten zijn relatief nieuw en hebben een enorme impact op de bedrijfscontinuïteit van getroffen zorginstellingen en de ketencontinuïteit van zorg in de regio.

Samenwerking tussen de zorgpartners, bureau Acute Zorg Euregio en de GHOR tijdens een dergelijke crisis is een uitdaging. Wanneer de evaluatie is afgerond zullen we met de aanbevelingen onze afspraken actualiseren.

CARE & CURE netwerkevent

We hebben het jaar afgesloten met een CARE & CURE Event bij Erve Asito in Almelo. Een netwerkbijeenkomst voor alle zorgpartners die we samen met bureau Acute Zorg Euregio hebben georganiseerd.

We hebben stilgestaan bij de impact van diverse type incidenten: van een cyberaanval op je organisatie tot een evacuatie van een heel ziekenhuis door een (dreigende) overstroming.

Inspirerende verhalen die uitnodigden om ervaringen met elkaar te bespreken.

Zorgcontinuïteit

Druk op de zorg blijft

In de loop van 2022 werd de toestroom van COVID-19 patiënten in de zorg steeds minder. De druk bleef echter hoog door volle wachtlijsten, moeizame doorstroom in de hele zorgketen en personeelstekort. Ondanks de continue hoge druk op de zorg, is de GHOR samen met de zorgpartners toch in contact gebleven over zorgcontinuïteit, planvorming en Opleiden, Trainen en Oefenen.

De focus lag in het begin van het jaar vooral op het onderwerp COVID-19. In de tweede helft van 2022 hebben we gemerkt dat onze partners ook weer aandacht krijgen voor andere rampen en crisis. Hier wordt planvorming op aangescherpt. Ook heeft de GHOR verschillende crisisteams getraind. De interesse voor begeleiding bij de planvorming en het trainen van de crisisteams zorgt ervoor dat we voor 2023 ook al met verschillende ketenpartners sessies en trainingen hebben ingepland, erg waardevol!

Bovenregionaal (met de 5 oostelijke regio's) en in landelijke overleggen is zorgcontinuïteit steeds een belangrijk onderwerp van gesprek. Hierbij wordt ook naar de toekomst gekeken, waarbij we handvatten voor de ketenpartners willen ontwikkelen waarmee crisisplannen kort en bondig vormgegeven kunnen worden. Daarbij is er speciale aandacht voor nieuwe type en langdurige rampen en crises.

Informatiemanagement

“Informatiemanagement is één van de belangrijkste speerpunten binnen crisisbeheersing. Door samen te werken met onze partners uit de geneeskundige sector zetten wij ons netwerk optimaal in om informatievoorziening zo goed mogelijk vorm te geven. Hierbij is de link richting onze veiligheidspartners en het openbaar bestuur van cruciaal belang.’”

Joos Perrier, beleidsadviseur informatiemanagement bij GHOR Twente

Operationeel beeld

Binnen Veiligheidsregio Twente wordt ten behoeve van de operationele briefing voor de crisisorganisatie een operationeel beeld gepresenteerd. Als GHOR leveren we een bijdrage aan dit beeld. Onze bijdrage is in 2022 doorontwikkeld van een COVID bijdrage naar een bijdrage die aansluit bij onze processen binnen de crisisbeheersing: acute gezondheidszorg en publieke gezondheidszorg.

Vanuit het GHOR bureau zorgt informatiemanagement voor de inhoud van de informatie en een duiding voor de algemeen commandant, zodat er een toelichting gegeven kan worden. Het operationeel beeld werkt met stoplichten waar middels het ‘i’ icoon een toelichting zichtbaar wordt.

Landelijke bijdrage

In 2022 is vanuit GHOR Twente informatiemanagement gestart met de bijdrage aan twee landelijke functies: liaison GHOR SIS en landelijk ICO.

Liaison GHOR ten behoeve van SIS:

als liaison GHOR ben je werkzaam in de backoffice van SIS. De liaison werkt samen met de politie en heeft afstemming met de GHOR van de betreffende regio. Hierbij worden afspraken gemaakt over het aanleveren van slachtoffergegevens vanuit de ziekenhuizen.

Landelijk ICO:

als landelijk informatiecoördinator werk je samen met meerdere collega’s uit het land aan het landelijk geneeskundig beeld van GGD GHOR Nederland. Dit beeld is er ten behoeve van COVID en de vluchtelingencrisis en wordt in 2023 doorontwikkeld.

Oefenen en trainen

In 2022 hebben alle Hoofden Informatie geneeskundige zorg (HINgz) en de Algemeen Commandanten geneeskundige zorg (ACgz) minimaal één systeemoefening meegedraaid. Vanuit de bureauorganisatie zijn de resterende systeemoefeningen ingevuld. De HINgz rol is een onmisbare schakel in de informatievoorziening en heeft regie op het slachtofferbeeld.

De HINgz werkt tijdens incidenten samen met informatiecoördinatoren (ICO) van ketenpartners. Deze ICO’s is het afgelopen jaar de mogelijkheid geboden om een basistraining te volgen. De deelnemers waren Informatiecoördinatoren uit de regio’s Twente, IJsselland, Noord- en Oost-Gelderland, Gelderland-Midden en Gelderland-Zuid (Oost 5 samenwerkingsverband). De training wordt in 2023 structureel twee keer per jaar aangeboden. Daarnaast wordt gewerkt aan een vervolgtraining in de vorm van een verdiepingstraining voor ICO’s.

Ontwikkelingen netcentrisch werken / LCMS

In 2022 is door het NIPV de Staat van netcentrisch werken uitgebracht en vanuit GHOR Twente is er input geleverd. De resultaten van de Staat worden in 2023 meegenomen in de verdere doorontwikkeling van de netcentrische werkwijze binnen Twente.

In de tool LCMSgz zijn de nodige actualisatieslagen gemaakt. Zo is er in 2022 een grondige analyse van de beheerdersomgeving gemaakt, waardoor alle gebruikers van het systeem over de juiste rechten beschikken. Tevens is het voor de HINgz eenvoudiger gemaakt om tijdens een inzet een LCMS activiteit te starten, doordat er met voorbereide activiteiten wordt gewerkt die vanuit de bureauorganisatie informatiemanagement worden klaargezet.

Tot slot is gestart met de voorbereiding voor de inrichting van een alerteringssysteem. Dit systeem moet het mogelijk maken dat bij het aanmaken van een LCMS activiteit er een sms wordt verstuurd naar de informatiecoördinatoren en/of andere belanghebbenden van ketenpartners. Hierdoor is het mogelijk om nog sneller informatie uit te wisselen. In 2022 is onderzocht welk systeem hiervoor geschikt is en is een plan van aanpak opgesteld om dit vervolgens begin 2023 uit te rollen.

Project Oost 5: witte informatiebron

Eind 2022 is in Oost 5 verband gestart met het project de ‘witte informatiebron’. Een projectleider is aangesteld en is begonnen met een ronde verkennende gesprekken bij GHOR regio’s, om behoeften op te halen en deze vervolgens te kunnen bespreken met ketenpartners. Het gezamenlijke belang vanuit informatiegestuurd werken staat voorop in dit project, dat in 2023 een vervolg gaat krijgen.

Social share