3/9
  • Pages

Dossier: Vluchtelingenopvang

Na maandenlange diplomatieke spanningen vallen Russische troepen op 24 februari 2022 Oekraïne binnen. Al snel komt een stroom Oekraïense vluchtelingen op gang. De Verenigde Naties schat op dat moment in dat het aantal Oekraïense vluchtelingen kan oplopen tot vijf miljoen. De vluchtelingen zoeken hun veilig onderkomen vooral in landen dichtbij hun thuisland maar een deel trekt verder Europa in, ook naar Nederland. Het bieden van een veilige plek, inclusief geneeskundige zorg, vraagt opnieuw flexibiliteit.

De veiligheidsregio’s krijgen vanuit het Rijk de opdracht om de opvang voor de vluchtelingen uit Oekraïne te coördineren. Samen met de 14 Twentse gemeentes worden er in korte tijd op verschillende locaties opvangplekken gerealiseerd. Deze opvangplekken lopen uiteen van eengezinswoningen tot speciaal ingerichte grootschalige locaties.

De vluchtelingen uit Oekraïne vallen onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming. Zij schrijven zich in bij de gemeenten van opvang en hebben recht op bijvoorbeeld het ontvangen van een verblijfstitel, arbeid, onderwijs maar ook op gezondheidszorg.

De gezondheidszorg en in eerste instantie met name de huisartsenzorg, die net weer een klein beetje ademruimte heeft gekregen na twee jaar COVID zorg, blijkt veerkrachtig en flexibel. Vol overgave maar met een realistische blik ontstaat de aansluiting van zorgverleners bij de opvanglocaties.

Op lokaal niveau worden, indien nodig met ondersteunende en faciliterende rol van de GHOR, afspraken gemaakt tussen gemeenten en zorgverleners die passen bij de vraag die voortkomt uit de verscheidenheid aan opvanglocaties.

Naast de vluchtelingen is er ook sprake van medische evacuees die over Europa verspreid worden, zo ook in Nederland. Hierin speelt voor de regio Twente bureau Acute Zorg een belangrijke rol. Zij staan in nauw contact met de ziekenhuizen in de regio en samen zorgen ze ervoor dat de komst van de medische evacuees goed voorbereid en afgehandeld wordt.

Tijdens de langdurige vluchtelingencrisis is er vanuit GHOR Twente middels de netcentrische werkwijze informatie gedeeld binnen de witte keten en met Veiligheidsregio Twente. Er is hierbij niet alleen aandacht geweest voor het gezondheidsthema, maar ook voor andere thema’s zoals cyber.

"Het was een monsterklus maar samen is het ons gelukt!"

GHOR collega Frank Polman houdt zich normaal bezig met het opleiden, trainen en oefenen van medewerkers binnen de Twentse crisisorganisatie maar in het voorjaar van 2022 was hij met heel andere dingen bezig. Hij kreeg toen twee weken de tijd om als tijdelijk locatiemanager het leegstaande Maria Mediatrix complex in Borne gereed te maken voor de eerste 64 Oekraïense vluchtelingen.

Cijfermatige ondersteuning

Ook collega Trijntje Tulp heeft afgelopen jaar heel wat uren werk gehad aan het in goede banen leiden van de opvang van vluchtelingen in Twente. Zij hield zich bezig met de cijfers rond de verschillende opvanglocaties en de de aantallen vluchtelingen die in Twente verblijven.

Mede dankzij haar hadden de telefonistes van het Twentse Coördinatiepunt Vluchtelingenspreiding altijd een up-to-date overzicht waar plaatsen beschikbaar waren voor het tijdelijk huisvesten van vluchtelingen. In eerste instantie gebeurde dit voor vluchtelingen uit Oekraïne maar later in het jaar kwam daar vanwege de nijpende situatie bij de opvang in Ter Apel ook de crisisnoodopvang bij.

Dagelijks worden deze cijfers voor landelijke coördinatie aangeleverd bij het Rijk.

“Aan het begin was het even zoeken maar toen we het eenmaal goed hadden ingericht, hadden we altijd een actueel overzicht van de beschikbare opvanglocaties in Twente.”

Trijntje Tulp medewerker planning en registratie bij GHOR Twente

Social share